Doordat we i.v.m. de coronamaatregelen even geen clubbijeenkomsten konden houden hebben we een herfstwandeling gemaakt om toch samen wat te kunnen ondernemen en contact te houden.

IMG 5144a  IMG 5192a IMG 5146aIMG 5178a

We hebben samen met de fotoclubs De Wolden en Hoogeveen een lezing bijgewoond van Sander Grefte. Deze was georganiseerd door fotoclub De Wolden, waarvoor dank.

Sander Grefte is een selfmade fotograaf die in 2014 serieus is begonnen met fotografie. Hij is voornamelijk een landschapsfotograaf.

Zijn geliefde onderwerpen zijn boompartijen of individuele bomen. Landschappen die een lijnenpatroon hebben door hoogte verschillen, posities van bomen e.d. zijn ook een geliefd object.

Bij het bepalen van de compositie let hij op de lichtval en de positie van het onderwerp ten opzichte van het licht.

Hij gaat vaak terug naar een locatie waar hij geweest is, soms maanden later, omdat de zon dan op de juiste positie en met de juiste lichtval onder of op gaat. Hij werkt veel in dezelfde omgeving en gaat regelmatig mee op een fotoreis.

Het bewerken van de foto’s op de computer is een belangrijk onderdeel voor succesvolle foto’s.

Hij past de foto’s aan tot deze uitstralen zoals hij dat wil zien.

Zijn stemming bij het maken van een foto kan meespelen. Hij toonde hierbij voorbeelden.

Het bewerken van foto’s gaat heel ver, zelfs zo ver, dat het resultaat zo abstract is dat je niet meer kunt herkennen wat het onderwerp was.

Sander gebruikt meestal een voorgekozen diafragma en regelt de belichting met de ISO-waarde en sluitertijd. Deze laatste zijn afhankelijk van de bewegingen (bv. door de wind) van het onderwerp.

Hij besteedt relatief veel tijd aan de compositie.

Ook gebruikt hij soms een filter zoals een radiaalfilter, polarisatiefilter of verloopfilter.

groepsfoto 21 09 15

Onze eerste clubavond zit er weer op.

We hebben er allemaal weer zin in na een coranajaar zonder clubavonden.

Op 14 mei was onze voorzitter 50 jaar getrouwd.

Als club vonden we dat we dit ondanks de corona maatregelen niet zomaar voorbij mochten laten gaan.

We zijn eerst luid toeterend een rondje om zijn huis gereden en twee dames, luid zingend, met de fiets voorop.

Bij het tweede ronde met luid getoeter gestopt voor zijn deur en uitgestapt.

Het bruidspaar was inmiddels naar buiten gekomen en kreeg toen namens de club een cadeau overhandigd, dat was een heerlijk pakketje van de warme bakker.

feestje Harry

10 verschillen 200211

We hebben met de leden onderling een fotowedstrijd gehouden om in deze coronatijd toch met elkaar met fotografie bezig te zijn.

De ingezonden foto’s zijn door een onafhankelijke fotograaf beoordeeld.

Dit was Janneke Masselink uit Hoogeveen, die we hiervoor hartelijk bedanken.

De eerste plaats is voor de foto van Femmie Koekoek en krijgt een eervolle vermelding.

1 Femmie

Dit was het commentaar van de jury:

“Deze foto is goed in balans qua kleur en compositie. Mooi lijnenspel en de boom in de voorgrond staat aan deze kant van het kanaal, wat het plaatje dan net iets extra’s geeft.

De Hollandse wolkenlucht bij een winters landschap geeft sfeer.”

De tweede plaats is voor de foto van Jacqueline Kroezen.

2 Jacqueline

Dit was het commentaar van de jury:

“Het is een drukke foto met veel lijnen, die allemaal weer richting de man bij de ticketmachine uitkomen. Dat maakt nieuwsgierig. Zwart wit is hier ook goed gekozen.”

De derde plaats is voor de foto van Harry ten Caat.

3 Harry

Dit was het commentaar van de jury:

“Het boerderijtje dat is een sfeervol plaatje met al het groene er
om heen.”

Dit waren de overige foto’s (geen volgorde van waardering):

BetsyJannyJoke

Betsy Smit                                                          Janny Koopman                                                 Joke Benjamins

LeoMaria

Leo Schonewille                                                Maria Bartels

We hebben potretfoto's gemaakt bij de recreatiepas Schoonhoven.

De uitdaging was hier het fotgraveren in de felle zon zonder hulpmiddelen.

portret 1portret 2

De fotografen in actie met rechts het resultaat.

portret 3

Geduldig poseren.

Zulke foto's maken in de zon is niet ideaal.

Gelukkig is het reseltaat met een bewerkingsprogramma als Photoshop nog goed te corrigeren, zoals onderstaand voorbeeld.

portret 4

puzzle 7V

De opdracht van 16 oktober was een foto te maken die het zomergevoel weergeeft.

Ieder heeft daarvoor een foto ingeleverd. De foto’s zijn in groepjes door de clubleden beoordeeld.

Uiteindelijk bleef een foto over die tot die het best het “zomergevoel” weergaf.

De eeuwige roem en eervolle vermelding op de site is voor Jaqueline Kroezen.

zomergevoel

De winnende foto

Het nieuwe clubseizoen van fotoclub Lido is weer begonnen.

We starten dit seizoen met 2 nieuwe leden die we van harte welkom heten.

Helaas heeft één lid afscheid moeten nemen i.v.m. een verhuizing.

Voor het komende seizoen hebben we weer een aantal mooie opdrachten, zie de agenda.

Wat we zoal aan mooie foto’s maken kun je zien onder het tabblad Foto’s.